Indsigter fra mindfulness terapien. Del 5: Svære følelser stjæler din nattesøvn

En forstyrret nattesøvn er et symptom og derfor ikke selve problemet. Hvis du tager en pille for at sove, så symptombehandler du. Imens lever årsagen videre i dig…

Hvis du vil stabilisere din nattesøvn igen, så skal du fjerne årsagen til den udfordrede nattesøvn. I de fleste tilfælde er årsagen svære følelser, der opbygges igennem dagen.

Når følelsen af håndterbarhed forsvinder så opstår der svære følelser i et menneske. Håndterbarhed omsættes i nervesystemet til “jeg kan godt håndtere en kamp og hvis jeg ikke kan kæmpe længere, så kan jeg flytte mig (flygte)”

Håndterbarhed betyder altså at, selvom du er under tidspres, opgavepres eller andet pres, så har du troen på, at du godt kan klare situationen = situationen er ikke farlig for dig.

Hvis du derimod mister troen på, at du kan håndtere presset, så mister du følelsen af håndterbarhed og i kølvandet herpå opstår den svære følelse af utryghed.

Utryghed er nervesystemets mest grundlæggende alarm-følelse. Når den vækkes er det dit systems talerør som fortæller dig, at der er ved at ske noget farligt og at du skal håndtere situationen.

Problemet for de fleste er bare, at de ikke er i kontakt med deres krop. Det er nemlig i kroppen den følelsen af utryghed opstår. Kan man ikke mærke sig selv og sin krop, kan man heller ikke lytte til systemets advarsel.

Derimod er mange mennesker i kontakt med deres hjernes budskab om “jeg vil, jeg skal, jeg bør” og derfor følger de den historie og undertrykker kroppens alarmhistorie.

Når utrygheden bliver undertrygt forsvinder den ikke bare, tvært imod forstærkes den og bliver til sidst til den stærke følelse af angst. Undervej presser følelsen mere og mere på kroppen, i takt med at den svære følelse stiger - og det er her i kroppen at mange oplever symptomerne på det øgede pres.

Hele denne proces er designet fra naturens side til at få dig til at vågne op og håndtere den farlige situation du er i, men hvis du ikke lytter, så tager systemet sine forholdsregler. Det tvinger dig til at tage stilling ved at give dig symptomer i både krop og sind. I yderste konsekvens trækker systemet håndbremsen, hvis du ikke lytter efter - og så går du ned med stress.

Hvis det sker så slipper systemet ikke håndbremsen igen frivilligt. Ikke før det er sikker på, at du ikke bare fortsætter ad samme vej, lige så snart du har sovet ud…

DERFOR: hvis du genetablerer følelsen af håndterbarhed, så stabiliseres din nattesøvn igen.

HVAD KAN JEG GØRE:

  • Kropskontakt, kropskontakt, kropskontakt…

Hvis du er i kontakt med kroppen, så kan du mærke når du bliver utryg og allerede der, meget tidligt i processen, gøre noget ved det.

Mindfulness, yoga, gåture i skoven, nærvær til familien, fordybelse i madoplevelser osv. giver dig bedre kropskontakt.

Målet er selvfølgelig at opbygge en 24/7 kropskontakt og ikke kun når du gør ovenstående aktiviteter væk fra eksempelvis arbejde.

  • Lyt til din mave og lyt til dit hjerte

Lyt altid til din mavefornemmelse i alt vad du gør. Den vil fortælle dig om du har det godt eller ikke. Den vil også fortælle dig hvilke beslutninger du skal tage og ikke tage. OG så vil den lære dig at sige JA og NEJ.

Lyt altid til dit hjerte i alt hvad du gør. Hvis ikke så ender du måske i uønskede roller, masker, situationer, hamsterhjul osv.

Lever du det liv som er sandt for dig - stil dig selv det spørgsmål hver morgen som det første når du vågner. Hvis du ikke gør SÅ GØR NOGET VED DET…

  • Voksenvreden

Lær at være vred på den voksne måde - læs om denne i “del 4”